Ripasso & Nebbiolo

Vilken otäck krasch Anja Pärsson gjorde igår i damernas störtlopp!! Inte kul att se.
Det var så spännande, hon låg på andra plats och i sista backen så hann hon inte förbereda sig och flög 60m och landade otäckt!! Jag hoppas att hon inte är allt för skadad. Vi får se om hon kan åka ikväll.

Igår när A kom hem hade han med sig tulpaner :) Så gulligt av honom.




Igår efter jobbet gick jag förbi systembolaget och inhandlade två nya flaskor till vinstället. Kände att vi inte skulle dricka Malbec på fredag när mamma kommer. Malbec flaskan slank faktiskt ner igårkväll till middagen :)
Det blev ett ripasso vin (baby amarone) och ett nebbiolo vin.
Campolieti Ripasso från Italien (87kr på systembolaget) och Nebbiolo Langhe från Italien (99kr på systembolaget).

Ripasso innebär att vinet jäser en andra gång, två till tre veckor, tillsammans med jästresterna från jäsningen av en Amarone. Vilket gör att vinet blir kraftigare, får mer alkohol, tanniner och syra. Ripasso har en smak som liknar Amaronens kraftiga och djupa smakrikedom, men eftersom processen inte är lika avancerad som en Amarone blir det inte ett lika dyrt vin och inte riktigt lika kraftigt.
Detta Ripasso är ett av mina favoriter, det är har sådan djup smak och fyllighet, samt att det är ett riktigt bra pris på systembolaget. Jag gillar dessa fylliga djupa viner. Nästa vecka när lönen kommer så blir det ett Amarone :)

Nebbiolo är en av de stora druvsorterna, och populär bland samlare. Den mest kända platsen som odlar nebbiolo är Piedmont. Det är endast få platser som odlar denna druva, men det finns många kloner, såsom Barolo, Barbaresco och Gattinara. Anledningen till att det odlas nebbiolo på så få platser är för att det är en komplicerad druva, den är väldigt känslig för jorden och vart den växer. Planteras den endast i en liten annorlunda miljö så förändras hela aromen, tanninerna och syran. En del vinmakare anser nebbiolo ännu svårare att arbeta med än pinot noir eftersom nebbiolo är så oförutsägbar när den genomgår alla faser i vinproduktionen. En bra Nebbiolo kan harmoniseras med saftiga köttbitar och grytor samt starka ostar.
Även detta vin är riktigt djupt och fylligt, en riktigt härlig djup röd färg. Det faktum att det innehåller lite smak av lakrits, tryffel och viol gör det till en favorit.

 

Jag skulle ha skrivit om Amarone idag, men tänkte att eftersom jag inhandlade dessa två viner så passade det sig bättre att prata om dem.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0