Bubbel, vem gillar inte det!? :)

Den här veckan har jag varit lite deppig. Vet inte varför, ingen speciell anledning. Kan bli så ibland. Har känt mig lite hängig, kanske haft något virus i kroppen.
A kom hem med blommor igår efter jobbet, igen. Blivit fler gånger nu den senaste månaden än på några år. haha. Men han var så gullig som kände att jag varit lite deppig så han ville pigga upp mig!! Då smälter man lite.

Vet dock inte vad blomman heter. Någon som vet? Orkide är det iaf inte.


Själv hade jag köpt tulpaner dagen innan. Såg de i affären och tänkte att det kunde vara trevligt med lite färg och uppiggande i väntan på våren.



Nu har vi en flaska Prosecco i kylskåpet också, Prosecco La Robinia från nordöstra Italien, Venetien.
Jag älskar bubbel i alla former (vilken tjej/kvinna gör inte det) men en del mousserande vin på systembolaget smakar verkligen inte ok, tex. Jacob's Creek.
Dock är det väldigt bra kvalite på i stort sett alla Prosecco på systembolaget. Om man ska bortgå från äkta champagne.

Prosecco är ett mousserande vin från norra Italien och görs på druvan Prosecco. Druvan växer uppe i bergen i regionen Veneto och i distrikten Conegliano och Valdobbiadene. Prosecco är Italiens svar på ett välgjort och fräscht mousserande vin. Från början gjordes Prosecco som ett mjukt och sött vin med endast lite bubblor, men idag är det torrt och väldigt bubbligt. Ibland görs Prosecco med en liten blandning av antingen druvan Pinot Blanc eller Pinot Grigio.

Prosecco får sina bubblor genom jäsning med socker och odlad jäst i temperaturreglerade ståltankar som inte får hålla mer än 20 grader. Metoden kallas Charmatmetoden. Vinet lagras sedan i ståltank i 18-24 månader innan det fylls på flaska. Det är den sista lagringen som skiljer sig från metoden att göra Champagne. När Champagne framställs sker den andra jäsningen i flaskan, inte i ståltank. Samt att Champagne flaskorna vänds dagligen i sista jäsningen.
Prosecco har en kortare jäsningstid och det gör att druvorna behåller sin fräscha och ursprungliga smak.
De flesta Prosecco ska drickas inom tre år från produktion, men de som är gjorda av absolut högsta kvalitet kan sparas upp till sju år.

Prosecco med sin smak av citrus, melon, mandel och och honung är ett utmärkt sommarvin. Den är fräsch och väldigt jämn i smaken med små bubblor och passar utmärkt till skaldjur, sallad och pasta.
Venetians anser Prosecco vara en perfekt apperitivo och även att bjuda på vid ett raggningstillfälle :)
Den mest kända drinken från Venice, Bellini, är en blandning av Prosecco och persiko juice.

I Kina fick vi på en Italiensk restaurang en apperitivo som var en blandning av Prosecco och campari med apelsinskivor i, även det en utmärkt sommardrink. I Kina drack vi Prosecco från Jeio Bisol, fantastiskt bubbel. En stark kandidat till att konkurrera ut champagne. Men tyvärr så finns inte det i Sverige, systembolaget har valt att inte köpa in det. Vilket är mycket underligt, jag tror att många svenskar skulle gilla det. Samt att det är ett prisvärt och inte alls dyrt bubbel.






Kommentarer
Postat av: nilla

Hej gumman

Hur är det?

Har du klurat ut namnet på blomman som du fick av Alex?

Idag är det kallt och soldis!

Har varit på torget och handlat tulpaner och mininpåskliljor. Det blev också en burk med honung

ska smaka 95% hallon, ska bli kul att testa

Nästa vecka ska jag gå ner också och se om samma gubbe står där för han hade en honung med stor del inslag av maskros.

Ha det gott

Ska in i matsalen och äta köttbullar och pasta

Sebs älsklingsmat

Kramar i tusentals till dig från din virriga mamsen

2010-03-10 @ 12:00:26

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0